gemeente Steenbergen | Duurzaamheid in de gemeente Steenbergen

Artikel Duurzaamheid in de gemeente Steenbergen

Het klimaat verandert

Het wordt steeds warmer op aarde en er komen steeds vaker hevige regenbuien voor. Om de klimaatverandering tegen te gaan moeten we de uitstoot van broeikasgassen verminderen. Nederland heeft forse doelstellingen op dit gebied. Zo is er de doelstelling om in 2050 95% minder CO2 uit te stoten. En al 49% in 2030. Verder heeft Nederland de doelstelling om in 2050 te zorgen dat het klimaatbestendig en waterbestendig is.

Ook de gemeente Steenbergen heeft klimaatplannen

Dit bereiken we als gemeente niet alleen, maar juist samen met onze inwoners, ondernemers en (maatschappelijke) instellingen. Op deze pagina vindt u meer informatie om hier aan bij te dragen. De onderwerpen over duurzaamheid zijn hier verzameld. Bekijk de video op YouTube, om te zien wat de gemeente hier aan doet. Laat uw e-mailadres achter, als u op de hoogte wilt worden gehouden van de duurzaamheidsacties in onze gemeente.

Actueel

U kunt geld besparen op het verduurzamen van uw woning

U kunt subsidie krijgen om uw huis te isoleren en verduurzamen Ook verenigingen van eigenaren (vve's) kunnen subsidie aanvragen. Huiseigenaren en vve's kunnen ook tegen lage rente geld lenen om hun woning te isoleren. Bekijk alle opties op de website van het Regionaal Energieloket. 

U maakt kans op energietoeslag in 2023

Het kabinet heeft aangekondigd dat er ook in 2023 een regeling voor energietoeslag komt. Daar kan de gemeente voor hun inwoners gebruik van maken. De Brabantse Wal-gemeenten Steenbergen, Bergen op Zoom en Woensdrecht nemen hier een besluit over als er voldoende duidelijkheid is vanuit de overheid over de voorwaarden. Want die zijn mogelijk anders dan voor de energietoeslag in 2022. Meer informatie vindt u op Energietoeslag

Helpt u mee om de Nederlandse tuinen klimaatbestendiger te maken?

Van 21 maart tot en met 31 oktober 2023 gaat onze gemeente de strijd aan met een recordaantal van ruim 150 Nederlandse gemeenten om de Nederlandse tuinen klimaatbestendiger te maken en de biodiversiteit te bevorderen. Meer informatie vindt u op de pagina NK Tegelwippen.

U maakt kans op nestkastjes, planten en bijenkastjes

In twee aangewezen kerngebieden in Dinteloord en Steenbergen wordt het project Natuur in de Wijk uitgevoerd. Woont u in het kerngebied? Dan kunt u in aanmerking komen voor nestkastjes en planten om de biodiversiteit in uw omgeving te bevorderen. Meer achtergrond over dit project leest u in de special van de Steenbergse Bode: Duurzaam Steenbergen of op de website van Natuur in de Wijk.

Vraag een geveltuintje aan!

Heeft u geen voortuin, maar wilt u wél groen voor het huis? Kijk dan op: Maak de straat groener door een geveltuintje

Veranderingen in de energiewereld

U kunt als woningeigenaar geld lenen bij de gemeente

Bijvoorbeeld om uw woning energiezuiniger, duurzamer of veiliger te maken. Dit kan met de Stimuleringslening. Kijk voor meer informatie op: Gemeentelijke stimuleringsregeling

U kunt gratis een afspraak maken met een van de energiecoaches

Bijvoorbeeld voor een onafhankelijk energieadvies voor uw woning. Kijk voor meer informatie op: Energiecoach aan huis in Steenbergen.

U wilt graag verduurzamen, maar u weet niet waar u moet beginnen

Arnoud uit De Heen vertelt over zijn eerste stappen. Bekijk de video op YouTube

Als u 2 duurzame maatregelen neemt, krijgt u 30% terug

Kijk voor meer informatie op: Sinds 1 januari 2022 meer subsidie voor isolatie en warmtepomp.

Alle gemeenten in Nederland moeten een 'Transitievisie Warmte' maken

Dus ook de gemeente Steenbergen. Wat houdt dit in? En wat betekent dit voor u? Kijk voor meer informatie op: Transitievisie Warmte.

Kijk voor meer informatie over duurzame maatregelen op het Regionaal energieloket

Daar vindt u ook informatie over subsidies: Regionaal energieloket Steenbergen.

Zo stookt u op de juiste manier

Het stoken van hout in open haard of houtkachel is lekker warm en brengt gezelligheid in huis. Maar het kan ook voor overlast zorgen. Kijk voor meer informatie over stoken op de juiste manier op: Hout stoken.

Zo koelt en verwarmt u uw gebouw in de zomer en winter

Hiervoor kunt u een gesloten bodemwarmte-installatie aanleggen. Vaak is melden bij de gemeente voldoende. Klik hier voor meer informatie: Gesloten bodemwarmte-installatie melden.

Kijk hier de online informatieavonden terug als u ze gemist hebt:

Klimaat 

Controleer of u een bedrijf heeft dat het milieu zwaar belast

Dan heeft u mogelijk een omgevingsvergunning voor het milieu nodig. Deze vraagt u aan via het online Omgevingsloket. Kijk voor meer informatie op:Omgevingsvergunning voor het milieu aanvragen

Sinds 2021 worden de bermen en sloten op een andere manier gemaaid

Lees meer in de special van de Steenbergse Bode: Minder maaien, meer biodiversiteit.

Zo maakt u een tuin die goed tegen het klimaat kan

Bekijk de stappen in de special van de Steenbergse Bode: Een klimaatrobuuste tuin, hoe dan?

De gemeente Steenbergen heeft in 2020 een stresstest uit laten voeren

U kunt de klimaatstresstest inzien op: Klimaatstresstest

Wilt u een stimuleringsregeling landschap aanvragen?

De Stimuleringsregeling Landschap is een regeling vanuit de provincie, gemeenten en waterschappen in Noord-Brabant om landschapsbeheer door particuliere grondeigenaren te stimuleren. Kijk voor meer informatie op de pagina: Stimuleringsregeling landschap

Recyclen 

Helpt u mee met het doel om minder afval te produceren?

In de gemeente Steenbergen gaan we voor zo weinig mogelijk restafval. Daarom moedigen we onze inwoners aan om het afval zo goed mogelijk te scheiden. Bekijk alle informatie op het gebied van afval.