gemeente Steenbergen | Protocol Huisbezoeken ISD Brabantse Wal (gemeente Steenbergen)

Officiele publicatie

Protocol Huisbezoeken ISD Brabantse Wal (gemeente Steenbergen)

Op 23 mei 2017 heeft het college van burgemeester en wethouders van de Gemeente Steenbergen het protocol huisbezoek vastgesteld. Dit protocol is na de vaststelling in werking getreden.

Op 1 januari 2013 is de Wet Huisbezoek (‘wet houdende een regeling in de sociale zekerheid van de rechtsgevolgen van het niet aantonen van de leefsituatie na het aanbod van een huisbezoek’) in werking getreden. Deze wet maakt het uitkerende instanties, zoals gemeenten, het UWV en de SVB, mogelijk om informatie die een uitkeringsgerechtigde verstrekt over zijn/haar leefsituatie te verifiëren door middel van een huisbezoek. Aan de hand van deze wet is het ‘protocol huisbezoek’ opgesteld. Dit betekent het volgende:

Het huisbezoek kan voor drie verschillende doeleinden ingezet worden:

  • 1.
    In het kader van dienstverlening
  • 2.
    Bij vermoeden van fraude
  • 3.
    Ter verificatie van de rechtmatigheid uitkering

 

De bewoner dient toestemming te geven voor het huisbezoek. De gemeente verstrekt daarvoor volledige en juiste informatie over de reden en het doel en wat de gevolgen zijn als de bewoner het huisbezoek weigert. Het kan voorkomen dat de bewoner een zeer dringende reden heeft voor het weigeren van (een onmiddellijke uitvoering van) het huisbezoek. In dat geval is het aan te bevelen om deze dringende reden aan te tonen met bewijs.

 

Het is mogelijk voor de bewoner om de gegeven toestemming tot een huisbezoek op elk moment in te trekken. De woning zal dan direct verlaten worden door de gemeente. Deze zal op haar beurt duidelijk de gevolgen van deze weigering tot medewerking duidelijk maken.

 

Het weigeren van het huisbezoek of het intrekken van de toestemming voor het huisbezoek heeft gevolgen voor de uitkering of toeslag, dan wel de hoogte van de uitkering.

 

De bewoner wordt na afloop van het huisbezoek in de gelegenheid gesteld om op de uitkomst van het huisbezoek te reageren alvorens te besluiten.